Archive for april, 2010

Dorenbos en de pil van Drion

Posted by on dinsdag, 13 april, 2010

Dorenbos, voorzitter van de organisatie Schreeuw om Leven, bood per post alle leden van de Eerste en Tweede Kamer een ‘pilletje’ aan als protest tegen de pleidooien voor een vrijwillige euthanasiepil voor ouderen, die zelf vinden dat ze klaar zijn met het leven. Hij vindt dat mensen niet zelf mogen beschikken over leven en dood.

Dorenbos heeft veertigduizend brieven verspreid onder kerken en hun achterban. Hij roept christelijk Nederland op in actie te komen tegen plannen voor deze nieuwe vorm van vrijwillige euthanasie. Het pilletje dat de Kamerleden krijgen toegestuurd is volgens hem gewoon een pepermuntje.

Ook plaatst hij een advertentie in het Reformatorisch Dagblad. Daarin voert hij een aantal predikanten en voorgangers op als comité van aanbeveling. Een aantal predikanten wist daar echter niet van, zo lieten zij aan het Nederlands Dagblad weten. Zij zijn ontstemd over de actie van Dorenbos.

Uit een rondgang blijkt echter dat veel predikanten niet wisten dat zij op die lijst zouden staan. ,,Dit kan nooit, ik weet van niets”, reageert Orlando Bottenbley, baptistenpredikant in Drachten.

Is dit dan de manier om aandacht te vragen voor een zeer gevoelig punt. Als een olifant door een porseleinkast. En dan nog namen op je lijst van comité van aanbeveling zetten die van niets weten. Volgens mij is dat zelfs strafbaar. Doornbos zou zich eerst eens zelf aan de Nederlandse wet moeten houden voor hij zijn wetten aan anderen voorhoud. Beschamend voor het christendom

Een aantal prominente Nederlanders zoals Frits Bolkestein en Paul van Vliet, verenigd in de organisatie Uit Vrije Wil, haalden enkele maanden geleden in mum van tijd 40.000 handtekeningen op voor een burgerinitiatief. Via dit initiatief willen ze de Tweede Kamer dwingen de legalisering van de pil van Drion op de politieke agenda te zetten. Ze stellen dat veel ouderen vaak nog gezond zijn, maar hun leven toch als voltooid beschouwen.

Wat vanuit een Bijbels perspectief als barbaars gezien wordt kan in voorkomende situaties ook als verlossend en humaan opgevat worden. En ja, mensen kunnen ook therapie volgen, en ja, dat zijn waarschijnlijk voorwaarden die in een dergelijke aanvraagprocedure vastgelegd zullen gaan worden.

Neemt niet weg dat een groot gedeelte van de bevolking een eigen kijk op de wereld heeft en zelf zijn/haar eigen levensbeëindiging wil kunnen invullen. Want vergeet niet, de bejaarde die wij tot nu toe kennen zal gaan verdwijnen.

Over tien jaar hebben we bejaarden die in de jaren ’60/’70 hun puberteit hadden, met een tentje naar popconcerten gingen, de pil slikten, tijdens de dienstplicht lang haar droegen. Die komende categorie bejaarden zal erg mondig zijn en ook heel precies weten wat zij wel/niet willen en daar invulling aan willen geven. En Dorenbos wil hen dat recht onthouden? Dat is barbaars.

De 1.000-ste tweet voor @Toewie

Posted by on woensdag, 7 april, 2010

De 1.000-ste tweet voor @toewie is een feit. Een reden voor een klein feestje in huize @toewie. *loopt naar koelkast en pakt een biertje* *plop*

Het ging als vanzelf. Vorige week vroeg iemand die het getwitter niet begrijpt, wat levert al dat tweeten nou op.  Voor mij gewoon de fun van het schrijven van zaken die je zijn opgevallen en denkt, en dan deze als tweet loslaten, in minder dan 140 karakters, op een groepje volgers.

140 tekens is niet veel, maar genoeg om, die dingen te zeggen die je kwijt wilt. Maar ook het reageren op tweets van mede-Twitteraars die je volgt of die jou volgen is soms leuk, soms spannend, soms informatief, soms behulpzaam, soms zorgzaam maar bovenal vind ik de interactie tussen mensen die elkaar waarschijnlijk nog nooit in IRL (In Real Life) hebben ontmoet fascinerend om te zien. 

Twitter ontpopt zich ook meer en meer als nieuwskanaal. Een bijzondere ervaring vond ik de twitterstream bij de vermissing van Milly. Niet alle informatie even objectief, maar met de beste bedoelingen en de wil om elkaar te helpen en waar nodig te steunen. Nederland is nog niet zo slecht als ons vaak wordt voorgehouden.

Daarom: bedankt mede-Twitteraars. Zonder jullie was het een zielig feestje geworden.

Kardinaal Simonis

Posted by on dinsdag, 6 april, 2010

Kardinaal Simonis heeft spijt dat hij “Wir haben es nicht gewußt” heeft gezegd over het kindermisbruik binnen de Katholieke kerk. Kardinaal Simonis zei letterlijk, “Dat het heel gevaarlijk was wat hij nu ging zeggen”. later kwam dan de opmerking dat het “Achteraf ongelukkig gekozen was”. Maar hij deed het toch!

Volgens mij was het voor de kardinaal het televisiemoment van het jaar. Een compleet wereldvreemde kardinaal die niet eens de moeite neemt om zich tegen een doodnormale stelling te keren en op deze manier de indruk wekt dat hij zelf kinderen heeft misbruikt of werkelijk nog steeds denkt dat de katholieke kerk de macht over het volk heeft.

Om met de woorden van @Ollie_of_Olaz te spreken: “Dikke lul, drie bier vriend. Dit heb jij weloverwogen en van te voren bedacht. Spijt is wat de koe schijt”. De man heeft te lang macht gehad binnen zijn eigen wereldje. En denkt dat zijn macht ook buiten dat wereldje opgaat. Niet dus. Een fraai staaltje machtsblindheid. Ten koste van de vele slachtoffers

Waarom lijkt het, wanneer de gemiddelde buurman zoiets doet, of de wereld te klein is, maar bij dit (klaarblijkelijk) massale misbruik er opvallend weinig lijkt te gebeuren? Het is toch crimineel gedrag en crimineel gedrag moet worden aangepakt. Ze zijn niet heilig hoor!!!

Ik begrijp overigens nu wel waarom het Vaticaan nog steeds de condoom boycot. Veel minder lekker…